Cereals

Cereals

Els cereals són l’aliment de continuació per als nadons després de la llet materna, això fa que siguin imprescindibles durant el seu creixement. Són aliments on trobem tots els nutrients essencials: hidrats de carboni, lípids, proteïnes, vitamines, minerals, fibra, midó i antioxidants.

Per desgràcia, avui dia sembla que ens estem nodrint de cereals cadavèrics, a causa del predomini de l’agricultura amb OMG. En els OMG, les llavors són estèrils, no són portadores de forces vitals, donant lloc a generacions de nens amb nivells de desnutrició, que es tradueix en fatiga i esgotament. D’altra banda és evident l’augment d’intoleràncies alimentàries i al·lèrgies degut suposadament també a l’abús d’herbicides i pesticides. Ens trobem doncs, davant una nova condició patològica: enmig de l’abundància predomina la desnutrició, per això és important que les farinetes del nadó siguin ecològiques.

Els principals cereals són: l’arròs, el blat, la civada, el blat de moro, el sègol, el mill, l’espelta, el Kamut i l’ordi. També tenim pseudocereals que no pertanyen a la família de les gramínies: la quinoa, l’amarant i el blat negre. Sense gluten: l’arròs, el blat de moro, el mill, la quinoa, l’amarant i el blat negre.

CIVADA: Vivificant, augmenta la resistència física. Seria una bona opció per als nens que diuen que estan cansats. Aporta calci, potassi, ferro i oligoelements com el zinc i el manganès. Ideal per a nens que tenen colesterol pel seu contingut en betaglucans.

SÈGOL: Remineralizant. És ric en silici i potassi. És laxant.

ESPELTA: És molt apreciada, perquè igual que el kamut, no ha sofert hibridacions. Moltes persones amb al·lèrgies al blat milloren al menjar espelta, ja que té menys gluten. És remineralizant, té fibra i és ric amb vitamines del grup B. Conté triptòfan aminoàcid essencial, que contribueix al benestar tant físic com mental dels nens.

BLAT: Equilibrant del sistema nerviós.

BLAT DE MORO: És ric en betacarotens i fibra.

ARRÒS: Ens aporta energia de llarga durada, ajuda a eliminar toxines i està indicat en casos de gastroenteritis. Equilibrant de sistema nerviós. L’aigua d’arròs gràcies al seu midó és útil en diarrees infantils.

QUINOA: Té tots els aminoàcids essencials que el cos necessita, per tant és una bona font de proteïnes d’alt valor biològic. Aporta ferro, calci, magnesi, fòsfor, potassi i és ric en vitamines del grup B i E. Útil per a nens amb colesterol.

KAMUT: És més energètic i nutritiu que el blat. Aporta seleni i vitamina E, calci, potassi, magnesi, fòsfor, zinc i ferro. Ric en vitamines del grup B, se’l denomina el blat dolç, per això és tan apreciat en dietes infantils.

ORDI: Aporta silici, ajuda a la concentració i estimula la regeneració intestinal.

MILL: Remineralizant, és el cereal més ric en ferro. Ideal per a nens amb irritabilitat nerviosa.

AMARANT: Aporta vitamines A, B i C, minerals com ferro, calci i magnesi, bon suport per al sistema immunitari.

BLAT NEGRE: És molt revitalizant i ideal per a nens cansats. Aporta calor a l’organisme. És un bon cereal per als mesos d’hivern.

Elisabet Planell
Tècnica en Herbodietètica

Bibliografia consultada:
Alimentació i consells en la infància. Juan Camilo Botero